Ocenjevanje slovenskih restavracij, ki ga opravlja sloviti Michelinov vodnik, je še utrdil sloves Slovenije kot kulinarične destinacije.
V tretji izdaji vodnika za Slovenijo so tako močno zaželene, nadvse privlačne in prestižne zvezdice obdržali vsi dosedanji prejemniki. Hiša Franko Ane Roš je obdržala obe, zato pa se so prvič prejeli zvezdico trije novinci: restavracija Cob s Filipom Matjažem, Milka in David Žafran in Hiša Linhart, kamor se je preselil šef Uroš Štefelin.
V sporočilu za javnost je mednarodni direktor Michelinovih vodnikov, Gwendal Poullennec, povedal:
“Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. 10 novih restavracij, ki se je letos pridružilo izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije.”
Ni pa vse le v prestižnih zvezdicah, ki jih je težko prigarati in goste hkrati močno privlačijo in hkrati zaradi višjih cen tudi odbijajo.
Strokovnjaki Michelinovega vodnika zato opozarjajo tudi na nekoliko manj ekskluzivne, pa vseeno zanimive restavracije.
Tako so zelene zvezdice namenjene restavracijam, ki so posebej zavezana trajnostni gastronomiji.
Zelene zvezdice je prejelo šest slovenskih restavracij. Dosedanjim štirim (Gostilna Krištof z Urošem Gorjancem, Gostilna Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, Gostišče Grič z Lukom Koširjem, in seveda Hiša Franko z Ano Roš) sta se pridružili dve novinki, Hiša Linhart in Gostila Repovž.
Pri Michelinu komentirajo, da to »izraža pohvalo in spodbudo ekološko odgovornim pobudam, ki jih izvajajo v zglednih restavracijah. Slovenija, ki jo pogosto imenujejo ‘zelena pljuča Evrope’, potrjuje svoj status pionirja na področju ekološko odgovorne gastronomije z dvema novima restavracijama, ki sta prejeli Michelinovo zeleno zvezdico«.
Seveda niso vse restavracije iz Michelinovih vodnikov drage. Michelin najde in priporoča tudi tiste, ki se ponašajo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo.
Novincev med njimi ni, priznanje Bib Gourmend je od lani ohranilo sedem restavracij: Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh, Ruj, in TaBar.
Ne nazadnje, marsikdo bo pogledal tudi listo ne tako zelo prestižnih slovenskih restavracij, ampak zvezd v prihodu. Kar 41 jih priporoča Michelinov vodnik, pa naj omenimo le šest novincev: Altrokè, City Terasa, Restavracija 1906, Restavracija Mama Marija, Špacapanova hiša, Vila Podvin.
Več si lahko pogledate kar v Michelinovem vodniku: https://guide.michelin.com/en/si/restaurants