Lani je – za uvrstitev Slovenije v ocenjevanje je STO namenila okrogel milijon – sloviti gastronomski vodnik Michelin prvič podelil slovenskih restavracijam sedem zvezdic
Letos – 2021 – pa je novinec v najprestižnejši domači druščini gostišče Grič. Tako je na Michelinov vodnik najboljših (kategorije: zvezdice, Bib Gourmand, Michelinov krožnik, in zeleni krožnik) pa je zdaj uvrščenih kar 53 slovenskih restavracij.
Novinec v ozvezdju je gostišče Grič v Šentjoštu nad Horjulom, kjer je glavni chef Luka Košir. Že lani je bil Grič uvrščen v kategorijo BIB GOURMAND (nagrada za dobro razmerje med ceno in kakovostjo). Zaposleni v gostišču pravijo, da nikakor niso uspeli ugotoviti, kdo od gostov je ocenjevalec. Chef Luka Košir skromno meni, da odličja iskreno ni pričakoval, saj je v deželi na sončni strani Alp množica dobrih chefov.
Tudi sedmi najboljši chef sveta, Ana Roš iz Hiše Franko, ki je letos ubranila lanski pridobljeni zvezdici, je zelo zadovoljna z izidom. Letos je v njeni ekipi tudi najboljša slaščičarka sveta, Maša Salopek. Obe iščeta surovine in navdih v svojem mikrookolju, torej v gornjem Posočju. Ne le odlično mleko kot surovina, tudi pleveli, koreninice, seno in še marsikaj naredi obisk v restavraciji za pravo doživetje, menita obe.
Priznanje Bib Gourmand je dobilo sedem restavracij, novinec je TaBar iz Ljubljane.
Michelinov krožnik za restavracije, ki jih odlikuje priprava dobrega obrok iz svežih surovin, je dobilo 39 slovenskih restavracij, novinca v družbi sta Landerik in Vila Planinka.
Zeleno Michelinovo zvezdico kot priznanjem z trajnostno naravnanost si je pripelo sedem slovenskih restavracij.
Zdi se, da je STO ta milijon dobro investiral, saj Slovenija kot kulinarična destinacija Evrope 2021 zares blesti!
(foto: Nino Verdnik)