Pred kratkim, junija 2024, so v slovitem New York Timesu zapisali: “Tradicija je začela simbolizirati Slovenijo kot enega najbolj inovativnih kulinaričnih krajev v Evropi.“
V Michelinov vodnik je bilo za leto 2024 uvrščenih kar 63 slovenskih restavracij!
Kaj ocenjuje Michelin ?
Michelinova 120-letna tradicija, natančni kriteriji ocenjevanja in profesionalni ocenjevalci dajejo edinstveno težo ocenam. Michelinova metodologija temelji na petih načelih:
- kakovost uporabljenih sestavin;
- mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik;
- osebnost ‘chefa’ v njihovi kuhinji;
- vrednost ponudbe;
- doslednost doživetja med različnimi obiski.
Tri zvezdice Michelin
je za izjemno kulinariko dobila Hiša Franko, Kobarid s chefine Ano Roš, po izboru The Best Chef Awards 2021 je uvrščena med sedmerico najboljših chefov na svetu. Hiša Franko je prva slovenska restavracija s tremi zvezdicami, v svetovnem merilu pa 140. restavracija s tem prestižnim priznanjem. Inšpektorje je prepričal stalen napredek v kakovosti ter edinstveni meni, ki izstopa s svojimi originalnimi barvami, okusi in teksturami, in odraža Anino vizijo, v kateri sledi naravi, letnim časom, inspiracijo pa išče ne le v domači dolini Soče, temveč tudi v potovanjih in mednarodni ekipi Hiše Franko.
Dve zvezdici Michelin
je za odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, dobila restavracija Milka, Kranjska Gora in chef David Žefran. Pri Michelinu so o Milki in njenem chefu Davidu Žefranu z ekipo zapisali, da so v minulem letu pokazali neverjeten napredek s svojo sodobno, ‘gorsko’ kulinariko, navdušujejo pa z »vznemirljivo gurmansko sintezo alpske pokrajine in nordijskih regij«, kjer je chef Žefran pridobival izkušnje.
Restavracije z eno Michelinovo zvezdico so:
- COB, Chef Filip Matjaž;
- Dam, Chef Uroš Fakuč;
- Gostilna pri Lojzetu, Chef Tomaž Kavčič;
- Grič, Chef Luka Košir;
- Hiša Denk, Chef Gregor Vračko;
- Hiša Linhart, Chef Uroš Štefelin;
- Pavus, Chef Marko Pavčnik;
- Strelec, Chef Igor Jagodic.
Osem restavracij se ponaša z Michelinovo zeleno zvezdico:
- Galerija Okusov, Chef Marko Magajne ;
- Gostilna Krištof, Chef Uroš Gorjanc;
- Gostilna Repovž, Chef Grega Repovž;
- Grič, Chef Luka Košir;
- Hiša Franko, Chef Ana Roš ;
- Hiša Linhart, Chef Uroš Štefelin ;
- Mahorčič, kuharica Ksenija Krajšek Mahorčič ;
- Špacapanova Hiša, Chef Ago Špacapan.
Slovenija je s sedmimi restavracijami z znakom Michelin Green Star vodilna destinacija med vsemi, ki imajo Michelinov gastronomski vodnik.
V kategorijo Bib Gourmand (‘ali visoko kakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah’) je bilo letos uvrščenih 10 restavracij. V kategoriji se je letos pojavilo kar nekaj novink, kot so Faladur Restaurant & Winebar, Kodila, Lalu, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel. Restavracije Bib Gourmand so tako: Restavracija Faladur & Winebar, Gostilna na Gradu, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Jožef, Kodila, Lalu, Mahorčič, Restavracija Majerca, Restavracija Triangel.
Michelinovi ocenjevalci pa za obisk priporočajo še 43 slovenskih restavracij. Nove med njimi so: restavracija A3 v Brestanici na gradu Rajhenburg, restavracija Pen klub v Ljubljani in restavracija Miza za štiri na Zgornji Polskavi.
Čestitamo vsem imenovanim za dosežke – plod kreativnosti, vztrajnosti in napornega dela …
Po STO priredilo uredništvo Podjetnik.net