Učilna okusov je novembra odprla svoja vrata pod Plečnikovimi arkadami na ljubljanski tržnici.
Malo je lokalov, ki bi ponujali zares domače, lokalne pridelke in jedi – še manj jih je, če sploh kakšen, ki bi hkrati služil kot učilnica za dijake in študente, ki se s hrano, njeno pridelavo in predelavo hrane ukvarjajo oziroma to študirajo…- na njihovih domačijah pa jo dejansko pridelujejo.

Vhod v Učilno okusov pod Plečnikovimi arkadami
Obisk svetlega, nenatrpanega lokala je prijetno presenečenje. Ni še poln gostov, vendar se zdi, da nekateri že postajajo stalni; nekateri pridejo zgolj na odlično kavo, drugi na vabljivo dišeče domače slovenske specialitete, večinoma iz ekološke pridelave. Mešajo se tek zbujajoči vonji pohorskih pečenic, ajdovih zavitkov v omaki, loške medle, poštoklje, všenata – kako nenavadna, v nekaterih primerih morda večini še povsem neznana imena jedi! – in še bi lahko naštevali.
Dobrote domače pridelave: od medu do piva in vina, pa kruha in slaščic in še in še lahko naročite, okušate, kupite …

Naravno in ekološko proizvedene dobrote
V lokalu smo se pogovarjali z g. Borisom Potočarjem, in povedal nam je marsikaj o ideji, na kateri je zasnovana Učilna okusov, ki jo je realiziral konzorcij biotehniških šol Slovenije.
Video
Pozdravljamo tako idejo o skupnem nastopu, še bolj pa misijo praktičnega učenja dijakov in študentov, da se bodo lahko znašli v realnem okolju, bodisi v okviru družinske kmetije, kot mladi podjetniki ali tudi kot zaposleni v zadružnem ali prehranbenem sektorju. Dovolj praktičnih izkušenj med študijem namreč – žal – dobijo le v malokaterem programu slovenskih izobraževalnih institucij.
Primer, ki bi ga bilo potrebno multiplicirati!