• Ustanovitev podjetja
  • Covid-19 – POMOČ PODJETNIKOM
  • Javni razpisi
  • Avtorji
  • E-NOVICE
  • Več o portalu
  • OGLAŠEVANJE
  • Kontakt

NoviPodjetnik

  • Vodenje
  • Prodaja
  • Marketing
  • Komuniciranje
  • Nasveti
  • Zanimivo
  • Finance
  • Startup
  • Razpisi
  • E-NOVICE
Home » Dopolnilne dejavnosti v turizmu

Dopolnilne dejavnosti v turizmu

Dopolnilne-dejavnosti-v-turizmu
Čas branja: 7 min      

Naše sogovornike, manjše turistične ponudnike, zlasti lastnike prenočišč, smo v pogovorih (objavljenih na portalu Podjetnik.net letos). spraševali o pomembnosti dopolnilne dejavnosti v turizmu v okviru njihove dejavnosti. Malce tega bomo zdaj obnovili, dodali pa nekaj pomembnih novih predlogov in mnenj.

Naši sogovorniki so se do sedaj že ukvarjali z dejavnostmi, ki so presegale običajno sobodajalstvo. Morda najdlje je šla Ruska dača (https://podjetnik.aktualno.si/ruska-daca/) , ki organizira zasebne in javne  (glasbene) dogodke, ima kavarno, nudi najem rolls royceja slavnega lastnika, in, edini med sogovorniki ponuja lastni šampanjec in kaviar, kar vsekakor pritiče njihovemu imenu.

Hrano in povezano doživljajsko izkušnjo kot koncept ponujajo tudi v Istrskih hiškah

(https://podjetnik.aktualno.si/hiske-slovenske-istre-z-istrskim-zajtrkom/ ) 

Kot istrski zajtrk iz okusne hrane natančno znanega izvora gostje prejmejo tudi pet lokalnih doživetij s katerimi obiščejo lokalne ponudnike, spoznajo domačine, njihove kmetije, kulturo, itd. Nekaj manj imajo v ponudbi Goričke iže (https://podjetnik.aktualno.si/goricke-ize-pravljica-za-vogalom/ ), zato pa priporočajo gostom na ornitološke izlete, dokaj neznano, pa perspektivno dejavnost.

O njen meni eden od vodnikov, Gregor Domanjko, naslednje: »Ornitološka vodenja oz. izlete po Goričkem izvajamo v okviru Društva za opazovanje in proučevanje ptic. So brezplačna in namenjena predvsem ozaveščanju ljudi o pomenu ohranjanja narave za ljudi in naravo samo. In ker nam ni vseeno, ali bodo naši zanamci, še imeli možnost spoznavati in opazovati tudi karizmatične ptice, kot je npr. smrdokavra. Ornitološka vodenja pri kontroliranem in etičnem fotografiranju so lahko vir dodatnega zaslužka. Vsaj v Pomurju pa na žalost pa ta dejavnost še ne more predstavljati rednega dohodka, ki bi vodnikom omogočal preživetje.« 

 

Gregor Domanjko

Gregor Domanjko

 

Sestri Roš

(Hiša Franko in Nebesa – https://podjetnik.aktualno.si/nebesa/ ;  )

Sta pripravili 7 zgodb in okusov sester Roš, kot edinstveno doživljajsko pot – gostje bodo z vodnikom spoznali soško postrv, drežniške koze, cike, poskusili štruklje, planinski sir in skuto s kotla, nabirali zelišča in si pred skrivno kočo sredi gozda pripravili frtajlo. Imenitno! 

Ponujena hrana v omenjenih je lokalno, ekološko pridelana in zdrava. Povezovanje z lokalnimi ponudniki je pomembno za goste. Tako so na primer gostom pogosto ponujeni lokalni mlečni izdelki, npr. iz mlekarne Planika (https://podjetnik.aktualno.si/planika-uspesnica-iz-posocja/ ) , ki je za turiste uredila tudi muzej mlekarstva. 

 

Bazni tabor

(https://podjetnik.aktualno.si/bazni-tabor-46-20-26-217-14-18-5-653/ )

Organizira vodene, zlasti planinske izlete in ture, ostali se s tem ukvarjajo manj. Bazni tabor je edini, ki organizira delavnice za ustvarjanje keramike, nekateri drugi pa se začenjajo povezovati z lokalnimi ponudniki storitev, ki bi jih lahko konzumirali njihovi gostje, organizirajo pa tudi teambuildinge. V Alpah je gorko vodništvo vedno pomembnejše.

Mitja Šorn. poklicni gorski vodnik, pravi: »Veliko večino vodenja pa opravim v Sloveniji. Pred skoraj trinajstimi leti sem bil eden prvih, zdaj nas je več kot deset poklicnih vodnikov. Šolanje za gorskega vodnika z mednarodno priznano IFMGA licenco traja najmanj 4 leta (več: https://zgvs.si/). Poleti vodimo večinoma vodimo tuje goste na Triglav po poti iz Krme, pozimi pa na Triglav in na turne smuke. Tuji in domači gostje nas pogosto najemajo za plezalne smeri in težje dostopne vrhove.« 

 

Dopolnilne dejavnosti v turizmu

Mitja Šorn

 

Omenjeni ponudniki, pa tudi številni drugi, se odločajo za dopolnilno ponudbo  kot so: wellness, savne, električna kolesa, pokušine domače hrane, ipd.

pa tudi organizirani, tudi kulinarično-etnografski izleti in pohodništvo po okolici. Jasno, v Posočju in gornji Savinjski in Savski dolini je široka ponudba vodnih in ekstremnih športov, od kajakiranja in raftinga, do plezanja in padalstva, bodisi v povezovanju s ponudniki ali pa tudi v sklopu namestitve. 

 

Zelo konkretni nasvet daje Mateja Kregar Gliha, vodja Združenja regionalnih turističnih vodnikov ARGOS: »Sobodajalci/ hotelirji premalo izkoriščajo možnost sodelovanja s ponudniki v svoji okolici. Dejstvo je, da si obiskovalec ne želi samo dobre namestitve, ampak pride zaradi odličnega doživetja, tj. skupka aktivnosti, ki mu bodo dopust oblikovali tako, da bo ostal v nepozabnem spominu. Razne platforme za rezervacije so sicer v redu, omogočajo hitro rezervacijo, a so preveč toge, saj ne dajo širšega pogleda v celotno ponudbo kraja. Vsi si prizadevamo, da bi obiskovalci ostali pri nas dlje, zato je nujno potrebno, da mu mi sestavimo paket doživetij (npr. kot dnevni meni v restavraciji ali pa bolj ekskluzivno »a la carte« izbiro).

V paket namestitve vključimo turistično vodenje po destinaciji: znano je, da obiskovalci, katerim destinacijo predstavijo turistični vodniki, destinacijo doživijo bolj polno, bolj kvalitetno, v kraju porabijo več denarja (ker so izvedeli za posebnosti) in jo veliko raje priporočajo tudi svojim prijateljem. Poleg vodenega ogleda vključimo tudi pokušino domačih dobrot pri enem od ponudnikov v naši bližini, pokušino vina, tipično kosilo v okoliški restavraciji, športno aktivnost,… Lahko pripravimo enostaven opis pohodniške poti, predlog za izlet s kolesom,… Naredimo predloge, kaj bi obiskovalci doživeli pri nas, če bi pri nas bivali 5, 10, 14 dni….Napišimo predloge programov za vsak letni čas posebej: jesen pri nas, zima v naših krajih, pomladansko prebujenje, poletje in naš kraj. Marsikdo nima časa za raziskovanje ponudbe destinacije, zato bo naše predloge z veseljem kupil.«

 

Med sodelujočimi  s predstavitvami je »dopolnilna« dejavnost v turizmu prinesla različen delež v celotnih prihodkih, še največ v Ruski dači, okoli tri četrtine, medtem, ko je pri ostalih prevladujoče sobodajalstvo ozirom nastanitvena dejavnost. od  celih 80% navzdol.

 

Razen Nebes imajo vsi »suho« jesensko sezono in niso prepričani, kako naj jo uspešno premostijo. Tu ni kaj prida idej, vsaj zasledili jih nismo. Občine, ki bi morale imeti strateški pogled in podpirati razvoj, so bolj inertne. Ni velike slike, ni vizije.

So pa seveda tudi drugačni primeri aktivnosti, kjer ponudnik izkoristi svoje znanje in potencial, da organizira delavnice ali vodene izlete in oglede. Naš urednik je npr. poskusno izvedel tečaje muharjenja in fotografiranja in oboje je bilo dobro sprejeto. Zelo osvežujoči so na primer botanični izleti.

Med prvimi, ki to organizira, je Nataša Volčanjk, mag. farm.., ki pove: »Delo farmacevtke v lekarni je zanimivo, tu pa tam pa si ga rada popestrim še s kakšnim vodenjem v naravi. Pred dvanajstimi leti sem za diplomsko delo na Fakulteti za farmacijo naredila elaborat izdelave učne poti o zdravilnih in strupenih rastlinah v okolici Bovca. Kasneje je učna pot zaživela ter dobila nekaj informacijskih tabel in zloženko. Zanimanje za tovrstno vodenje še ni zelo veliko, nisem ekonomistka sem le v naravo zaljubljena “farmačistka”, moje goste bi rada naučila: Zdravilne rastline spoznati, vzljubiti, spoštovati, varovati. Znati se igrati. Kaj okusnega nabrati.«

Nataša Volčanjk

Nataša Volčanjk

 

Kaj pa najboljši kamping/glamping resort v Avstriji, Breško jezero na Koroškem?  Kako se oni lotevajo širitve ponudbe?

Za namestitev služijo camping, glamping in hotel, gostje lahko obedujejo v restavraciji, se kopajo v jezeru, izposojajo E – kolesa, čolnov, ali supov, nekaj prinesejo prodaja spominkov, vodene ture z kolesom in pohodniške ture. Bolj malo se lahko še razširijo. Več o tem resortu bo v reportaži v naslednjem tednu.

 

Breško jezero

Breško jezero

 

 

Terme Snovik

Terme Snovik

 

O dopolnilni ponudbi v turizmu smo se pogovarjali tudi z veliko večjim ponudnikov  – Termami Snovik. Naša sogovornica, direktorica Katarina Hribar nam je povedala naslednje: 

»V praksi zagotovo lahko v ospredje postavimo dejavnost kopališč, bazenov, saj se je zgodba naših term pričela l. 1994 z odkritjem termalne vode in postavitvijo prvega pilotnega bazena. Ponudba hitro dopolnjevala z dodatnimi dejavnostmi, sprva predvsem s celovito termalno riviero in dodatnimi gostinskimi in wellness storitvami. Gostom smo ponudili animacijske in športne aktivnostmi. Že leta 2007 pa so bile v celoti zgrajene Hiške na robu gozda z več kot 300 ležišči.

Danes v najvišje ležečih slovenskih termah ponujamo celovito zdravo, aktivno in zeleno ponudbo za vse okuse naših gostov. Predvsem se usmerjamo v dopolnjevanje storitev za dobro počutje, sprostitev in aktivno preživljanje oddiha, tako uspešno tudi nadaljujemo tradicijo knajpanja v Kamniku z razvojem številnih novih Kneipp doživetij. Med njimi lahko izpostavimo tudi Kneippovo bosonogo pot, ki poteka v okolici term po urejeni tematski poti, nastala v tesnem sodelovanju s Turističnim društvom Tuhinjska dolina.

Terme namreč že od svojih pričetkov aktivno sodelujejo v sožitju z naravo in s posluhom do soljudi za vzajemno bivanje in skupnimi projekti vseh okoliških interesnih skupin, ostalimi ponudniki, med drugim tudi lokalnimi pridelovalci hrane za nakup svežih sestavin za restavracijo. Skoraj polovični delež prihodkov iz naših storitev v tej fazi razvoja predstavljajo nastanitve, sledijo vse komplementarne storitve, to so bazenske in gostinske storitve ter Wellness tretmaji. Prav tako pa v prihodnje načrtujemo dodatno širitev dejavnosti, ki bo temeljila na novih butičnih doživetjih za sprostitev in krepitev zdravja v Tuhinjski dolini z novo infrastrukturo.«

 

Katarina Hribar

Katarina Hribar

 

Naj povzamemo: gostje potrebujejo kaj več, kot le namestitev. Potrebujejo konkretno doživetje neke destinacije, ki jo lahko gostitelj ponudi brezplačno, ali pa to elaborira v prihodkovno pomembno kategorijo, ki mu lahko (zelo) pomaga k uspešnosti posla. Bodimo odprti, inovativni, povezovalni!

 

Vito Komac

 

Apr 15, 2022Vito Komac
Razširite vsebino:
15 aprila, 2022 Veliko o vsemdopolnilna dejavnost, terme, wellness
Vito Komac

LinkedIn: Vito Komac

DDV za storitev v tujini16 RAZLOGOV, ZAKAJ PODJETJA PROPADEJO
 KATEGORIJE 
  • Arhiv (6)
  • Covid-19 (35)
  • Dogodki (10)
  • Finance (88)
  • Izobraževanje (136)
  • Javni razpisi (43)
  • Komuniciranje (69)
  • Marketing (32)
  • Podjetniški priročnik (16)
  • Praktični nasveti (101)
  • Prodaja (56)
  • Startup (36)
  • Ustanovitev podjetja (7)
  • Veliko o vsem (132)
 Zanimivo 
Psihološki testi, DIY orodja in filozofija kemičnih nadomestkov hrane (2/2) | Radovan Kragelj
nezaobidenje
Pogodba o nezaobidenju
MLADI PODJETNIKI | KAKO ZAČNEMO POSEL (SKORAJ) BREZ DENARJA?
komuniciranje
Trije nasveti za komuniciranje v prodaji
Predkonferenčni dogodek k The Web Conference 2021
Prodajni tehniki
Prodajni tehniki
davcna-olajsava
Davčna olajšava za investiranje
 Zanimivo 
Poslovna-etika
Poslovna etika – uvod
Les – slovenska priložnost – lesene stavbe in stavbno pohištvo
GDPR prinaša tudi koristi
Romana Pahor | Karizme nima nihče – vsak je lahko karizmatičen!
upravljanje-s-casom
Upravljanje s časom
 PRIJAVA NA NOVICE 
 Ustanovitev podjetja 
podruznica
Poslovna enota ≠ podružnica
Kdo ne more ustanoviti d.o.o. ali s.p.?
družba z omejeno odgovornostjo ustanovitev d.o.o.
Ustanovitev d.o.o. – družba z omejeno odgovornostjo
podjetje
16 RAZLOGOV, ZAKAJ PODJETJA PROPADEJO
»Popoldanski« s.p. oziroma s.p. za polovični delovni čas
Popoldanski s.p. oziroma s.p. za polovični delovni čas
 Kategorije člankov 
  • Arhiv (6)
  • Covid-19 (35)
  • Dogodki (10)
  • Finance (88)
  • Izobraževanje (136)
  • Javni razpisi (43)
  • Komuniciranje (69)
  • Marketing (32)
  • Podjetniški priročnik (16)
  • Praktični nasveti (101)
  • Prodaja (56)
  • Startup (36)
  • Ustanovitev podjetja (7)
  • Veliko o vsem (132)
 Javni razpisi 
Usposabljanje-za-podjetništvo-1
Usposabljanje za podjetništvo
razpis
Razpis: 28 milijonov za večjo predelavo lesa
eurostars
Razpis Eurostars 3
Spodbude za raziskovalno razvojne projekte NOO
javni-razpisi
Leto 2022 bo z vidika javnih razpisov zelo bogato
javni-razpis
Razpisa za čisto vodo
javni-razpis
Javni razpis za slovenski jezik
 Ustanovitev podjetja 
oddaja letnih poročil
Nasveti pred oddajo letnih poročil
podruznica
Poslovna enota ≠ podružnica
podjetje
16 RAZLOGOV, ZAKAJ PODJETJA PROPADEJO
družba z omejeno odgovornostjo ustanovitev d.o.o.
Ustanovitev d.o.o. – družba z omejeno odgovornostjo
Kdo ne more ustanoviti d.o.o. ali s.p.?
2015-2021 © Podjetnik.net (Zavod Inštitut Mediapro) | www.mediapro.si
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vedno omogočeno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT